Градът на Прехода

Градът на преходаТази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

 

По материал в academia.edu, достъпен тук.

 

В своята книга “Етносоциология на града. По примера на град Пловдив” гл. ас. д-р Меглена Златкова разглежда темата за отраженията на Прехода върху българския град. Книгата представлява етносоциологическо изследване на акценти от живота на Пловдив в рамките на ХХ и ХХІ в. Важно място в него заема район “Тракия”. Животът в квартала е проследен през различни гледни точки на различни поколения пловдивчани, чрез образи на града и градски истории, чрез всекидневния живот и празниците.

Подходът към “Тракия” в тази книга се основава над предпоставката, че градът – това са сградите, които от една страна са “продукт” на градските жители, но от друга създават средата на живот, на общуване и на активност на същите тези жители. В този смисъл градът хем е “произведена” социалност, хем “произвежда” социалност.

 

Основният аргумент, защитаван в книгата е, че в следствие на Преходът българският град, и неговите квартали, се променят от едно идеологически конструирано социално хомогенно пространство в едно хетерогенно пространство на съжителство и взимодействия на различията.

 

Меглена Златкова ще е един от лекторите в тазгодишният Форум на ONE ARCHITECTURE WEEK.

 

Фотография Студио Пункт.