Начало на проучването

research_startПрез 2016 ONE ARCHITECTURE WEEK ще обсъжда темата за гражданското участие в създаването на градовете. За основна локация на фестивала сме избрали панелния квартал Тракия, 62-хилядно предградие на Пловдив. Избирайки Тракия, ние обръщаме поглед и към всички други подобни квартали в България и Европа.


Изборът на панелен квартал за провеждане на най-голямото събитие за съвременна архитектура и градска среда в България е продиктуван от факта, че именно панелните квартали са мястото, на което най-ясно проличава ефектът от гражданската активност в градска среда. В годините след края на комунизма тези, преди “квартали-спални”, се трансформират в активни, а понякога и дори атрактивни градски части. Тези видими и значителни визуални, функционални и социални промени биват породени основно от действията на частни лица или фирми.

За да покаже капацитетът за промяна, който крие в себе си гражданското участие, и да потърси начини, по които то може да се превърне в устойчива част от системата за градско планиране, ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 започва широко-обхватно проучване на квартал Тракия. Планираме да изследваме различните системи на този панелен комплекс: социална, зелена, транспортна, икономическа, жилищна и т.н. Резултатите от проучването ще бъдат показани в основната изложба на фестивала, както и в книжно издание.

Проучването води Нина Толева, докторант от УАСГ, а в него активно ще се включат и Меган Люнебург (Everyday Trakiya), и Лина Кривошиева (The Plovdiv Project). Планираме да работим заедно с Пловдивски Университет, Софийски Университет, Университет по Архитектура Строителство и Геодезия, Нов български университет, Варненски свободен университет, Лесотехнически университет, Българска Академия на Науките, Industry Watch, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Район Тракия, Заедно в час, училищата и читалищата в Тракия, спортните клубове в квартала, както и други организации.

Ако сте студент, изследовател, жител, администратор, преподавател, таксиметров щофьор…и т.н., и имате или искате да имате нещо общо с панелните квартали или пък в частност с Тракия, то свържете се с нас до края на месец март. architecture@edno.bg, 0879 489 553, ул. Христо Дюкмеджиев 10, Пловдив. Следете нашия фейсбук профил, за да сте в крак с прогреса по нашата работа.