Размисли за панелките – ONE ARCHITECTURE WEEK гостува на FLUCA

photo: lina krivoshieva

Тази година международният фестивал за съвременна архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK третира темата за гражданското участие. Вдъхновение и основна локация на събитието е пловдивският панелен квартал “Тракия”.

Фестивалът третира “Тракия” не като частен случай, а като пример на градска среда, която над 30% от българите наричат дом.

Работата над “Тракия” започна година преди самия фестивал и премина през мащабното проучване на квартала, водено от Нина Толева, създаването на визуална идентичност от студио Punkt, построяването на основната изложба “Живи пространства” от Меган Луенбърг, подготовката и провеждането на основната намеса “1-2-3” от НЕ-Формално, както и през още много други етапи и резултати.

До този момент обаче екипът на фестивала, забързан в подготовката на самото събитие, не беше имал възможност за по-широка дискусия за впечатленията и изводите, които могат да бъдат направени от едногодишната работа по темата “гражданско участие”.

В сряда, 5 октомври, от 19.00 часа, тази дискусия ще се случи публично. На нея ще говорим за “народното творчество”, естетиката на градското пространство, границата (и отговорността) между частното и публичното и т.н. Също ще се запитаме дали пък няма нужда от и от друга категория – общо/споделено.

Участници в дискусията:
Нина Толева: координатор на проучването и автор на книгата “Алманах на панелна Тракия”
Любо Георгиев: директор на фестивала
Меган Луенбърг: изследовател на Тракия и автор на изложбата “Живи пространства”
Красимир Ставрев: партньор в студио Punkt, създатели на визуалната идентичност на фестивала – азбука на панелките
Тодор Кесаровски: урбанист от НЕ-Формално, българският екип, участвал в основната намеса
Участници в проучването на “Тракия” и подготовката и реализацията на ONE ARCHITECTURE WEEK.

Заповядайте.