Да премислиш Тингбйерг

Презентация

Синье Софи Боелид участва в основната изложба на фестивал с примери от Дания. В своята презентация, наречена “Да премислиш Тингбйерг, между социалната държава и гетото”, тя говори за квартал Тингбйерг в Копенхаген, построен след Втората световна война и замислен като идеална жилищна среда за пълно обгрижване на населението в една социална държава. Но нещата не са протекли според очакванията. Днес Тингбйерг заема челно място в датския списък с “гета” и този мулти-културен квартал рядко привлича външни посетители. От друга страна мястото има потенциал, изразяващ се в знакови сгради и активни местни асоциации. Основавайки се на опита си в осъществяването на тазгодишния Архитектурен фестивал на Копенхаген именно в Тингбйерг, Синье (която бе един от организаторите на фестивала) ще говори за потенциала на ангажираното проучване, за стимулирането на местния капацитет и за използването на фестивала като платформа за премисляне на концепцията за “гето”.

Синье се занимава с изследвания, води лекции и публикува статии по въпроси, свързани със следвоенните модернистични квартали в Дания и други държави. Тя е завършила Университета в Копенхаген и Голдсмит, в Лондон. В момента съчетава работата си във Факултета по Ландшафтна архитектура и градско планиране на Университета в Копенхаген с кураторство на Архитектурния фестивал в Копенхаген и общи проекти с Crimson Architectural Historians от Холандия.

Снимка: Проектантът на Тингбйерг, Стейн Елиер Расмусен, обсъжда със “заселниците”, докато те строят.

Филмова инсталация от Mønstersamfundet, минута 25:09, Gåafstand (Nis Rømer and Pia Rönicke), 2012. Кадър от 16мм филм от Датската библиотека за изкуства, неизвестен режисьор.

Синье Софи Боелид идва в България с подкрепата на Посолство на Дания в София и Датска агенция за култура.

DaniaSKS_Logo_RGB_UK