Проект “Сеул”

статия 15

 

Тази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

По статия на The Berlage, достъпна тук.

Един от световните мегаполиси – Сеул, преминава през демографски промени.

След драстичен растеж на населението на града най-накрая идва период на стабилизация. Увеличил се е както общият брой на хората, така и на домакинствата. Същевременно населението на града застарява и според статистическите данни след 15 години всеки 5-ти обитател ще е в пенсионна възраст. В съпътстващ проблем се превръща въпросът къде да бъдат настанени тези нови обитатели. Нарастването на броя домакинства води до нуждата от нови, достъпни като цени жилища, същевременно застаряването на населението прави новото строителство нерентабилно. Взима се решението вместо да се изградят нови жилища да бъдат възстановени вече съществуващи и неизползвани такива, като например част от съществуващите панелни блокове.
Това води и до стартирането на проект, чиято цел е да се изследват проблемите в начина на живот и социалната инфраструктура в съвременен мегаполис като Сеул и да се създаде каталог с различните видове сгради, начини на обитаване и обществени пространства, които оказват влияние върху разнообразните демографски групи в града.. Така нуждите на населението могат да бъдат посрещнати по-добре.