Създаване на общност

21-community creationТази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

 

По статия в Chișineu, достъпна тук.

 

Паркът Зайкин в Кишинев е терен, над който вече няколко години подред работи асоциация Oberliht, едни от гостите на тазгодишният ни Форум. Паркът е с малка площ, непосредствено до централната част на молдовската столица, заобиколен от различни по тип и функции сгради.

Това лято Oberliht организираха поредната работилница с граждани в парка, в която поканиха за участие и архитекти от чужбина. Посредством различни инсталации, участниците в работилницата се стремят да изградят общност от активни и въвлечени граждани. Измислянето на конструкциите, тяхното изграждане и в последствие използването им създават предпоставки за контакт и споделяне на идеи между гражданите, живеещи около паркът. Това все повече превръща парк Зайкин в катализатор на гражданско участие в Кишинев.