Британските панели – изчезващ вид?

Brit plattenbauТази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

По статия на The Guardian, достъпна тук.

Един от сериозните проблеми в съвременната жилищна политика на Великобритания е зачестяването на криминалните прояви в така наречените “sink estates” – места с крайно влошени условия на обитаване и работна среда. Такива територии са обикновено общински, застроени с финансирани от държавата и/или местното самоуправление жилища, които се отдават под наем –“council house”.


Според министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън въпреки, че хората успяват да създадат уютни домове, оформилите се публични пространства и тъмни улици между тях са много подходящи за развитието на престъпност. Счита се, че голяма част от размириците през 2011 година  са започнали именно в такива квартали. Това е доводът на правителството на Камерън да планира да инвестира 140 милиона паунда в разрушаването на тези квартали и в строителството на нови жилища.

За някои този подход не е по силите на управляващите. За други това е шанс за по-добра среда. За трети, дори правителството да успее със създаването на нова среда, разрушавайки старата то ще разруши и социалните връзки между обитателите.

Голяма част от гореспоменатите жилища са “prefabricated houses”, тоест британският еквивалент на панелните блокове в бившия социалистически блок. Те са били част от проведената на различни етапи жилищна политика на Великобритания и навлизат в тамошното строителство през 1944 година, по идея на Уинстън Чърчил.

Британските council houses са почти изцяло жилища под наем. Вече дългогодишна политика на правителството там е да стимулира закупуването на жилищата от техните обитатели. Целта е общините да не се занимават с жилищно настаняване. За сравнение, в българските панелни квартали над 90% от жилищата са обитавани от техните собственици.