За нас

Манифест One Architecture Week 2016

IMG_7742new

ONE ARCHITECTURE WEEK 2016

30 септември – 9 октомври

квартал Тракия, Пловдив

 

ДЕЙСТВИЕ! Полезни практики от панелните квартали

През 2016 ONE ARCHITECTURE WEEK се фокусира върху механизмите за участие на гражданите в създаването на градска среда. Фестивалът изследва и се учи от практиките на съжителство в българските панелни квартали. “ДЕЙСТВИЕ! Полезни практики от панелните квартали” желае да надскочи класическия фестивален формат. В опит да бъдат създадени нови форми на организация на градската среда, ONE ARCHITECTURE WEEK предприема реални действия, които целят да развият инструменти за взаимодействие между граждани и среда преди, по време и след фестивала.

Квартал Тракия в Пловдив, мястото и вдъхновението на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016, е панелно предградие от 70-те години на миналия век, проектирано с много амбиция, но реализирано като типичен социалистически квартал-спалня. Изграден върху оптимистичната визия за индустриално бъдеще, Тракия е място, чиято реализирана форма бива съществено повлияна от икономически, социални и политически фактори. С времето жителите на Тракия вземат нещата в свои ръце и превръщат квартала си в гигантска лаборатория. В тази лаборатория вече години наред се осъществяват голям брой трансформации и адаптации, всички те водени от интуицията на обитателите на квартала.

“ДЕЙСТВИЕ! Полезни практики от панелните квартали” ще действа по два начина. От една страна ще вникне в лабораторната среда, създадена в Тракия през последните 50 години, поравно разпределени между комунистическата и капиталистическата системи. От друга, ще предприеме реални действия в квартала, подкрепяйки процеси на споделено взимане на решения и реализирайки структури, които да помагат за колективното създаване на градска среда.

Четирите основни метода за взаимодействие с Тракия, които фестивалът ще използва са; ангажирано проучване, приложно образование, квартално веселие и споделено знание. Базирайки се на тях,“ДЕЙСТВИЕ! Полезни практики от панелните квартали” ще бъде катализатор, чиято цел е да подсили връзките между вече съществуващите места, хора, процеси и истории в квартала.

 

Алекс Аксинте и Кристи Боркан

студиоБАЗАР, 2016

История

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за съвременна архитектура и градска среда. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. под името Sofia Architecture Week, днес фестивалът се е превърнал в десетдневна платформа за обсъждане и действие по теми, важни за българските градове.

Основните цели на ONE ARCHITECTURE WEEK са да повиши нивото на осъзнаване на градската среда от страна на обществото, да стимулира активно и отговорно отношение към света около нас, както и да инициира действия за видима и положителна промяна на качеството на архитектурата и градското планиране в България. Наситената и разнообразна програма на фестивала включва презентации, изложби, дискусии, лекции, работилници, обиколки, детска програма, прожекции и намеси в градската среда. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив и е в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK избира нов кураторски екип с помощта, на който изследва нова тема, важна както за местния, така и за международния контекст.

През годините, гости на фестивала са били имена като Kutonotuk, Lola Landscape Architects, Mason White, Clement Blanchet, H+N+S, Clemens Bauder, Realities United, Space Caviar, Ethel Baraona Pohl, Jeanne van Heeswijk, Centrala, Assemble, Collectif Etc., Andres Jaque, Иван Мудов, Gavin Kroeber, Биг Банда, Дерида Денс, Node Office, Noura al Sayeh, NL Architects, Mansilla Tunon, feld72, Rudy Ricciotti, JDS Architects,  Atelier Kempe Thill, Anne Lacaton, Randic-Turato, OFIS arhitekti, Emre Arolat, Raumlabor, UNStudio, Bernardo Secchi и Paola Vigano, Nils Ole Brandtzaeg, ZOOM Studio, Трансформатори, Atelier Oslo, Amin Taha Architects, Salto Architects, Георгий Станишев, GMP, Fantastic Norway Architects, studioBASAR, Fang Zhenning, I/O Architects, OBIA, Mass Studies, Chyutin Architects, Orso Fattinger Architects, Ivan Kucina и Studio 8 ½.

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства” с подкрепата на Община Пловдив и “Фондация Америка за България“, с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на Пътища Пловдив. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е признато от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” с награда за 2015 / 2016 г.

Полезна информация

За града

Пловдив е градът от България, избран за Европейска столица на културата за 2019 година.

http://plovdiv2019.eu

http://www.visitplovdiv.com

Транспорт

Влак

http://www.bdz.bg/bg/

Споделено пътуване

https://www.facebook.com/groups/347973931909973/?fref=ts

Автобуси

http://www.busexpress.bg

Градски транспорт

http://transport.plovdiv.bg/desktop/

Настаняване

Хотели

Списък с хотелите за Пловдив с техните уебсайтове, карти, разпределени по категория и местоположение, тук.

Хостели

За бюджетните пътешественици списък с хостелите за Пловдив с техните уебсайтове, карти, разпределени по категория и местоположение тук.

Къщи за гости

Списък с къщи за гости в Пловдив с техните уебсайтове, карти, разпределени по категория и местоположение тук.

Екип

Алекс Аксинте и Кристи Боркан

(studioBASAR)

Куратори

contact@studiobasar.ro

Любо Георгиев

Директор

ljubo@edno.bg

+359 887 930 485

Йоана Стефанова

Външни комуникации

joana@edno.bg

+359 88 657 8731

Мария Ларговa

Финансов директор

maria_largova@edno.bg

+359 89 5508835

Диана Тонева

Счетоводител

toneva.diana@edno.bg

+359 89 5508804

Нина Толева

Координатор проучване

ntoleva@gmail.com

Меган Луенбърг

Куратор основна изложба

megan.lueneburg@gmail.com

+359 89 8996235

Станислава Груева

Институционални партньорства

stanislava@edno.bg

+359 89 433 4696

Лина Кривошиева

Фотограф

lina.krivoshieva@gmail.com

+359 98 870 2216

арх. Иван Иванов

Мениджър продукция

arch.ivanov@gmail.com

+359 88 5772274

Драгомир Портев

Координатор основна намеса

portev@gmail.com

+359 88 9202401

Моника Димитрова

Мениджър логистика

monica@edno.bg

Веселина Ермова

Координатор доброволци

vdermova@gmail.com

+359 89 8523703

Зорница Миткова

ПР мениджър

zornitsa@edno.bg

+359 88 4511612

Невена Драгомирова

асистент ПР

nevena.dragomirova@gmail.com

Гергана Ганчовска

Стажант

g.ganchovska@gmail.com

+359 88 6279870

Велин Киров

Стажант

velin_kirov@abv.bg

 

+359 88 6279870

Мадлен Димитрова

Стажант

madeleine_dimitrova@abv.bg

 

 

Симеон Малинов

Стажант

sim.malinov@gmail.com

Владислав Севов

Документален филм за фестивала

vladislav_s@mail.bg

+359 88 9200063

Punkt

Визуална идентичност

office@punkt.bg

Хелиана Велинова

Координатор модул “Участвай”

velinova@edno.bg

+359 89 433 4697