Едно от най-големите световни имена в градското планиране пристига в България

onearchitectureweek-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f

Форумът на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще даде подиум на 16 лектори от 14 държави с лекции в темите “квартална общност”, “нови архетипи”, “политики на промяната” и “образование, анализ и участие”.

Едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Аман, Мелбърн, Сан Франциско, Ню Йорк – Ян Геел, пристига в България за Форума на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016. Датският архитект е звездата в двудневната програма с лекции на деветото издание на международния фестивал за съвременна архитектура и градска среда.

Форумът ще даде подиум на 16 лектори от 14 държави. Те ще разкажат за световния си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градската среда. Лекциите ще протекат в два дни – 8 и 9 октомври и в темите “квартална общност”, “нови архетипи”, “политики на промяната” и “образование, анализ и участие”.

jan_gehl_2006

Геел ще бъде в България по инициатива на ONE ARCHITECTURE WEEK, главния архитект на София Здравко Здравков и издателството “Жанет 45”. В рамките на посещението му ще представи книгата си “Градове за хората” с превод на български. Геел е бивш професор в Кралската академия по изящни изкуства в Дания и съосновател на студиото Gehl Architects, което консултира градове с цел подобряване на обществените пространства и подпомага прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право. Според него добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве. През 2016 г. по повод 50 години от началото на работата си Геел е избран за куратор на датския павилион на архитектурното биенале във Венеция. Той идва с подкрепата на Посолство на Дания в София.

atelier-bow-wow-2

Момойо Каиджима е другото силно име в програмата с лекции на Форума на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016. Те я сред основателите на ателието BOW-WOW от Токио, които се считат за едни от най-иновативните в световен мащаб и техният труд вдъхновява редица дизайнери по света. Сред целите на Bow-Wow са да постави под въпрос границите между публично и частно, както и да създава среда, която насърчава общуването между хората. Момойо е професор в университети от световна величина. Тя идва в България с подкрепата на EU JAPAN FEST и в партньорство с Общинска фондация Пловдив 2019.

В темата “политики на промяната” с лекция ще се включи Мишел Провоуст от Холандия – директор на Международния институт за нови градове в Алмейре, Холандия (INTI). Проуст е известна с това, че превръща INTI от малък институт в международно признат образователен и изследователски център, фокусиращ се върху ‘Новите градове’. Д-р Провоуст е работила като куратор в Холандския архитектурен институт (NAi) между 1998 и 2001. В момента тя преподава в Техническия университет в Делфт, Central Saint Martins в Лондон и Амстердамския университет. Д-р Мишел Провоуст идва в България с подкрепата на Creative Industries fund NL.

Шведът Тор Линдстранд е асоцииран професор във Факултета по Архитектура на Кралския технологичен институт в Стокхолм и съосновател на Larsson Lindstrand Palme arkitektkontor. Представял е проекти в институции като Tate Liverpool, Venice Biennale 2008, 2010 и 2014 година, Steirischer Herbst, Биеналето в Шънджън, Музеят Van Abbemuseum, VOLTA Basel, W8 Summer Cinema | Performa New York, Кралския драматичен театър в Копенхаген, NAI Ротердам, Архитектурния музей в Стокхолм, Tensta Art C01e11ntre, Botkyrka Art Centre and Storefront for Art and Architecture. Той идва с подкрепата на Национален Фонд Култура.

В темата “квартална общност” ще се включат пет студиа и архитекти. Иржи Сулженко от Чехия – бивш програмен директор на Пилзен 2015 – Европейска столица на културата, който в момента се занимава с DEPO2015 – креативна зона в Пилзен. Румънците Лаура Панаит и Силвиу Медешан са част от колектива La Terenuri и се занимават с темите изкуства, ландшафтна архитектура, социо-антропологически проучвания и архитектура. Анна-Лаура Бургиньон ще представи френския офис Atelier d’Architecture Autogérée – колективна платформа за градски изследвания от Париж. В проектите си ААА често експериментират с изоставени пространства и с въвличането на гражданите в процеса. Българското участие на Форума е на доц. Меглена Златкова от ПУ „Паисий Хилендарски“, катедра „Етнология“.

Деветото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK ще се проведе в третия по големина панелен квартал в България – ж.к. Тракия в Пловдив. Голямата тема е ролята на гражданската активност в определянето на облика на градската среда, а мотото е Действие. Полезни практики от панелните квартали. Общото между всичките участници във форума е, че не само вярват, но и са доказали, че гражданското участие е незаменим ресурс, който може да допринесе за високото качество на градската среда. Международното участие на фестивала се подсилва от кураторите – румънското studioBASAR. Модератор на форума е арх. Христо Станкушев от dontDIY.

Форумът е единствената платена част от фестивала, а до 25 септември са в продажба билетите с намаление, които тази година са по-достъпни от предишни издания и могат да бъдат закупени онлайн и на място в офисите на Едно в Пловдив и в София

 

Facebook страницата на фестивала е тук.

loga-moni-1