Колко струват панелките

Колко струват панелкитеТази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

 

По статия от Капитал, достъпна тук.

 

Панелките често са предмет на емоционален спор. Дали са грозни, дали са удобни, дали са унизителни за обитателите си, дали са символ на тоталитаризъм, дали са лош сън и т.н. Предвид фактът, че панелките са дом на значително количество българи, то не е странно, че те са се превърнали и в предмет на градския фолклор.

Рядко обаче се правят прагматични проучвания, било то социологически, технически или икономически. Опит за стъпка в тази посока прави журналистът Николай Нейчев от Капитал. В статията си “Има ли смисъл да се инвестира в панелка” той сравнява тенденции в цените на недвижими имоти в два типа сгради: панелните и т.нар. ново строителство. И заключенията му са доста интересни!