Обща тема

IABR, RUIMTEVOLK, foto Hans Tak

IABR, RUIMTEVOLK, foto Hans Tak

 

Подготвили сме ви преглед на най-важните архитектурни събития в Европа тази година. Оказва се, че критиците и феновете на архитектурата ще бъдат заети с тема, сходна на тази на фестивала ни. Колко любопитно!

Изглежда темата за “гражданско участие” заема централно място в дискусиите, провеждащи се през 2016 г. Много от събитията са решили да засегнат темата за децентрализираното планиране, дизайна като постоянен процес, увличане, градска регенерация. Всички те – теми, в които граждани-непрофесионалисти имат думата да изкажат своята позиция. Нека видим какво ще обсъждат европейските архитекти през 2016 година.

 

Копенхаген, Дания

Архитектурен фестивал Копенхаген
От 10.03 до 20.03
Лозунг: Съвместно създаване на град
Куратори: Мая Попович и други (OAW 2012)

Архитектурен фестивал Копенхаген 2016 цели да дискутира и представи алтернативни стратегии и методи за съвместна работа между граждани, проектанти и властимащи. Точно в полето между формалния и неформалния градски дизайн те предлагат платформа, в рамките на която в продължение на 7 дена се обсъждат методите за градско планиране. В днешно време се наблюдава процес на изместване на фокуса от централизирано планиране към самоорганизация и самоинициатива в по-малки мащаби. Едни от основните въпроси, засегнати на фестивала, са тези за повишаване на културното разнообразие чрез съвместното създаване на градска среда, намаляване на обществената сегрегация и как всичко това се отразява на протеклия процес на джентрификация в Копенхаген.

 

Ротердам, Холандия

Международно архитектурно биенале Ротердам
От 23.04 до 10.07
Лозунг: The next economy
Куратор: Maarten Hejer
Кураторски екип: Joachim Declerck, Jandirk Hoekstra (OAW 2015), Michiel van Iersel (OAW 2012), Freek Persyn, Daan Zandbelt

Maarten Hejer смята, че правителствата все повече се отказват от традиционни задачи, като поддръжка на публичните пространства, и все повече ги оставят в ръцете на частни фирми или граждани. От там произтича и един от най-важните въпроси разглеждани в биеналето – как да свържем системата за овластяване на граждани и желанието за сигурност на компаниите, неумишлено застрашени от бързото технологично развитие. И също така можем ли да измислим решения за по-големи територии, но тези решения да са децентрализирани, адаптивни и устойчиви? Как да се организира връзката между по-мащабните и по-малките планирани територии? И в този ред на мисли как да се осъществи и връзката между различните организационни нива. Изглежда фокуса на биеналето тази година е социалната функция на архитектите и архитектурата.

Един от начините, по които биеналето се опитва да намери отговори на тези въпроси е чрез Ателиетата: проучвания, някои от които продължили повече от година. Друга са съвместните проекти с елементи от непосредствения контекст на събитието: осигурявайки сцена за хората от южната част на Ротердам, оценявайки днешните устройствени планове за района и т.н.

 

Венеция, Италия

Венецианско архитектурно биенале
От 28.05 до 27. 11
Лозунг: Репортаж от фронта
Куратор: Alejandro Aravena

Изборът на Alejandro Aravena за куратор на един от най-популярните архитектурни фестивали е символичен. Аравена е известен със своят проект “Quinta Monroy”, в който включва в процеса на проектиране финансовите възможности, желанията и личните естетически предпочитания на бъдещите обитатели. Дава им място за развитие и остава пространствата на етажа отворени. Под негово ръководство, фокуса на венецианското биенале през 2016 ще е върху примерите как архитекти са спомогнали за спечелването на битките на гражданите. Събитието ще насърчи разширяването на въпросите, с които се очаква да се занимава архитектурата, прибавяйки към културните и артистични аспекти и тези от социалния, политическия, икономическия и екологичния спектър.

 

Осло, Норвегия

Архитектурно триенале Осло
От 08.09 до 27.11
Лозунг: След приобщаването
Curator: Marina Otero (OAW 2015)

Триеналето разглежда процеса на превръщането на едно място в социално пространство. Чрез изучаването на различни случаи кураторите разучават въпроса как хората променят, но и се адаптират към средата около себе си. В процеса са включени хора, които обитават, наблюдават и документират различните отношения между обитателите. На базата на това проучване ще бъдат предложени конкретни намеси. Амбиция на организаторите е да поставят под съмнение съвременните методи на планиране, като придадат на процеса на дизайна също толкова голямо значение, както и на крайния продукт. Техният аргумент е, че въвличането на граждани е жизнено важно за този процес.

 

Пловдив, България

ONE ARCHITECTURE WEEK
От 30.09 до 09.10
Лозунг: Предстои да бъде обявен
Куратори: studioBasar

Няма как да не сме доволни, че темата на ONE ARCHITECTURE WEEK тази година съвпада с тези на други значими събития. През тази година ние се занимаваме с темата за гражданското участие в процеса на градско развитие. Изглежда, че тази тема е популярна в различните сфери на проектирането – от урбанизма, през архитектура до интериорен дизайн. Гражданското участие става всепризнат метод в планирането в редица места. Но в България, а и донякъде на целия Балкански полуостров, това е тема-табу. И все пак, на Балканите имаме пример за гражданска инициатива, която можем да дадем на света. Падането на социалистическия режим и последвалата финансова криза води до редица промени в градската тъкан, редица от които са в резултат от действията или усилията на граждани.

Щастливи сме да ви поканим на организираните от нас събития тази година. Присъединете се към дебата за ролята на гражданите в процеса на създаване на градовете от 30 септември до 09 октомври в Пловдив. Можете да следите инициативите ни и на фейсбук страницата на фестивала.