Панелките са на мода

статия 13
Тази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

По статия на Central Berlin, достъпна тук.

В центъра на Берлин има един интересен феномен. Панелни блокове, наред със сгради в неокласически стил, се издигат в центъра на града и рамкират пространството между Алекзандерплатц и Щраусбергерплатц. Можем ли обаче да заклеймим тези места с обичайната стигма на панелните квартали – бедни и неподдържани?

В социалистическият период на Източна Германия панелното строителство е било едно добро решение на жилищната криза. През 1926 г. се произвеждат и сглобяват първите такива сгради, а през 70-те се появяват сателитни структури около градове като Берлин и Франкфурт на Одер. Често назовават подобни жилища „шкафчета за работници“ и „пещери с телевизор“, но от архитектурна гледна точка те са сгради, оформени в стила и принципите на Модернизма.

Тези сгради нямат орнаменти по фасадите, а по-скоро биват характеризирани като строги форми. Често само балконите разнообразяват еднообразния вид на панелните блокове. Именно пет такива блока са разположени между гореспоменатите площади.

Ако погледнете районът отвисоко обаче, се разкрива смес от различни епохи и начини на живот. След падането на стената панелките временно губят своята „популярност“, но само след няколко години се превръщат в място на сбирка за всякакви креативни личности. Ниските цени на наемите са само част от причините, привлекли тези хора да обитават панелни блокове. От естетическа гледна точка панелките днес са „мода“. До 90-те хит са били апартаментите с високи тавани и дървен паркет/дюшеме. Сега са голите бетонни стени с цветни акценти по тях. На обитателите им се разрешава да премахват интериорни стени и да моделират пространството на тези „шкафчета“, превръщайки ги в стилни домове.

Оказва се, че една такава тенденция, в комбинация с общата гледна точка между обитателите, може да възроди една сграда и да я превърне в специално място за живеене.