Скок в панелната реалност

Тази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивският панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

По статия на ThisIsLeap, достъпна тук.

Възможно ли е панелните гиганти да имат и друга роля, освен тази на градове-спални? Проектът на Leap – DIY Adventure доказва, че всеки обект може да бъде превърнат в площадка за игра, стига да имаме смелостта за това.


Създадени като изражение на социалистическата идеология, панелните блокове днес се налага да функционират в съвсем различна среда. DIY Adventure: Chapter II Soviet blocks демонстрира как те могат да бъдат използвани буквално и преносно като трамплин за промяна.

Всъщност американският катерач Дан Осман се счита за основоположник на този екстремен спорт, наричан “rope jump” или “rope swing”. Той започва със скокове от скали и планински върхове, като последният му такъв е в Национален парк “Йосемити” (Америка) през 1998 година.

Днес този спорт е популярен сред младежите от бившия социалистически блок с разликата, че те са го пренесли от природата в градската среда. Именно руснаци го популяризираха отново през 2011 година, с редица качени онлайн клипчета на младежи, скачащи или пускани от покриви на високи панелни блокове. Това води до формирането на клубове, като най-големите са в Санкт Петербург, Москва, Красноярск и други градове в Сибир. В интервю с Тимoфей Зуев, един от активните rope-jumper-и от Нижни Новгород, се уточнява, че този спорт изисква сериозна  подготовка и участниците биват осигурени с три въжета.

Въпреки, че практикуването на този екстремен спорт не е забранено, той се счита за опасен от властите.

Не ви призоваваме да скачате от покриви, но можете да се хвърлите заедно с ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 в панелната реалност.