Фолк-архитектурен монумент

Тази статия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

По статия от сайта на Tomáš Džadoň, достъпна тук.

Фокусът на днешната статия е върху труда на Tomáš Džadoň – артист от Словакия.


Самият той е роден в Попрад през 1981 г., но живее и работи в Прага. Там завършва академията по изобразителни изкуства, а докторската си степен защитава в Братислава. Бил е номиниран за и получава редица награди, през 2007-  Essl Award, финалист е за Jindřich Chalupecký Award през 2009, а през 2012 г. – Oskár Čepan Award и е лауреат на  Young Artist на фондация “Tatra Banka”.

Един от по-интересните му проекти е започнат още през 2006 г. Постепенно мястото, на което трябва да се случи се изяснява и град Кошице се оказва подходящ.

Самият проект се състои от три обикновени дървени къщички, които да бъдат разположени върху покривите на панелен блок в един от големите комплекси на града. Тъй като повече от половината от жителите на Словакия живеят в същите такива панелни блокове, целта на една такава инсталация е да напомни къде и как са живели преди това мнозина жители на страната.

Хората живеещи в блоковете са били активно включени в намесата. Инсталирането на къщите е било много интересно и за по-широката публика, не само за професионалисти в областа на дизайна и строителството. Успява да привлече вниманието дори на преминаващите наблизо.

Проектът “Folk Architecture Monument” е уникален. Той не е монумент на известна личност или на събитие, не е в историческия центъра на града. Това е един проект, който привлича внимание върху хората, техния начин на живот, тяхното минало и настояще. Проекта отправя посланието, че същността на един панелен блок са хората, живеещи в него.