Ценностна система

На 6 март, слънчева неделя и последен ден от почивните дни около националния празник, започна разрушаването на един от най-големите и впечатляващи с архитектурата си тютюневи складове в Пловдив – този на ул. Одрин. Тъжна гледка как хора се трудят, за да съборят нещо ценно.


Този злощастен тютюнев склад на ул. Одрин в Пловдив, както и повечето такива складове в града, е частна собственост. Жалко е, че собственикът на този склад изглежда не разбира ценността му като пространство, архитектура и история, а го разглежда само като купчина тухли, които задръстват терен в центъра на града. Явно този човек/фирма не вижда огромното значение, което тази сграда има за миналото, но дори още повече за бъдещето на града. Не разбира или не се интересува от факта, че това е ценност, която носи незаменим потенциал, с многократно по-висока стойност от тази на терена под нея. Не разбира, че с неговите/нейните ръце се разрушава мечтата на пловдивчани градът им да бъде значим на световно ниво, както е бил не веднъж в историята си. Не разбират или не се интересуват от факта, че неговата/нейната собственост е невероятна привилегия, много по силна от дебелата банкова сметка или търговската амбиция. Тези хора очевидно не са разбрали, че уважавайки и развивайки с уважение една ценност, те правят сами себе си ценни.

Казусът с този, както и с почти всички складове не е лесен. И е казус не само за собственикът на склада, ами и за обществото и институциите. Похвално е, че  има граждани, които се вълнуват от тези ценности (актът на разрушаване привлече много хора на място, а още повече реагираха в медии и социални мрежи). Явно има и институции, които правят всичко по силите им тези складове да бъдат запазени (в програмата на Фондация Пловдив 2019 има цял раздел, посветен на събития във и за тютюневите складове с цел развитието им като обществено полезни сгради). Община Пловдив също ясно заяви намерението си да направи всичко възможно, за да бъдат не само запазени тютюневите складове, но и да бъдат развити като публични пространства. Но все пак някой е разрешил събарянето. КОЙ? Искрено се надявам, че както гражданите, така и институциите ще използват цялата си власт, влияние, авторитет и капацитет, за да бъдат развити, а не разбити тютюневите складове на Пловдив.

Тютюневите складове са един от тестовете за това дали българското общество е надскочило първичното разбиране на идеята за пазарна икономика и е започнало да вижда смисъл в идеята за общо благо. Дали думата “частно” вече е престанала да бъде равносилна на “ще правя каквото си искам”, а е добила значение на  “ценност”. Дано този черен ден за архитектурата на Пловдив да бъде стряскащ за всички ни: граждани, професионалисти, собственици, институции. Но този път искаме да знаем КОЙ?

Любо Георгиев
директор на ONE ARCHITECTURE WEEK

tobacco_5
фотограф: Лина Кривошиева / The Plovdiv Project

tobacco_1tobacco_4