9 филма със свободен достъп на One Architecture Week 2016

14463171_10153975182128333_6295363276805540241_n

One Architecture Week кани на филм във всяка от вечерите на фестивала от 20.00 часа.

30.09 / 20.00 часа
МЛАДИТЕ В АРХИТЕКТУРАТА
1981, България, документален, архивни кадри БНТ.
Група млади архитекти от Пловдив предлагат своите идеи за по-доброто развитие на града в следващите години. Филмът предлага много честен и открит поглед към проблемите и недостатъците на строителството в началото на 80-те години, когато е сниман. Повечето от младите пловдивски архитекти работят в ЖК Тракия и споделят вижданията си за развитието на квартала с изграждането на повече нетипови постройки. Втората половина на филма предлага и мнения на самите живущи в новопостроения квартал, които споделят своите положителни впечатления и смели критики.

Продължителност: 27 мин.
Език: български

1.10/20.00 часа
МИТЪТ ПРУТ-АЙГО
2011, САЩ, документален
Прут-Айго е жилищен комплекс в американския град Сейнт Луис, щата Мисури. Комплексът се превръща в символ на лошото планиране и опити за решаване на социални проблеми, чрез жилищно строителство. Чрез интервюта с бивши обитатели на комплекса и архивни кадри се проследява историята от обещаващото начало до моментът, в който се решава, че трябва да започне събаряне на блоковете. Филмът предлага различна гледна точка от традиционната, според която провалът на комплексът Прут-Айго е породен от самите идеи на модерната архитектура.
Продължителност: 79 мин.
Език: английски
Субтитри: български
Филмът се излъчва с любезното съдействие на Посолството на САЩ в София.

2.10/20.00 часа
ПАНЕЛСТОРИ
1979, Чехословакия, игрален филм
Чешка комедия, наситена с много ирония и критика към масовото строителство в тогавашната съветска социалистическа република. Филмът разказва няколко истории – на дете, на млади семейства и на възрастен мъж и техните премеждия в огромен панелен квартал в Прага, който все още се строи. Всеки от тях се сблъсква с безброй трудности и абсурди, но и намира интересен начин да прекара ежедневието си със съседите, с някои от които се познава, а други – напълно игнорира – познато чувство за всеки, живял в подобен комплекс.
Продължителност: 96 мин.
Език: чешки
Субтитри: български
Филмът се излъчва с любезното съдействие на Чешки център в София.

3.10/20.00 часа
ХАРМОНИЧНО ИЗГРАЖДАНЕ НА ЖИЛИЩНАТА СРЕДА
1981, България, документален, архивни кадри БНТ.
Един кратък филм за строителството през Осмата Петилетка и как “ускореното внедряване на нáуката” се е отразило на изграждането на ЖК “Тракия” и останалите жилищни и обществени обекти през 80-те години. Инженери, строители и други специалисти разказват за новостите и различните технически специфики във филма, допълнен с – вероятно много по-интересните за тракийци – кадри от самото строителство на квартала. Експертите споделят за всички научни успехи, покриването на заръките от конгресите на БКП и своя безкритичен поглед към строителството на големите жилищни сгради. Разказите и оценките им са изключително любопитни днес, 30-ина години по-късно.
Продължителност: 29 мин.
Език: български
Субтитри: няма

4.10/20.00 часа
ПОЕМА ЗА ХЛЕБАРКИТЕ
1987, България, документален
За инженерите, проектантите, строителите – всеки си е свършил дадената работа, нищо от заръките не е пропуснато. Резултатът обаче е трагичен за живеещите – дъжд вали в апартаментите, течове от тръби има навсякъде, мазетата се пълнят с вода в нов високоетажен блок в Младост. “Поема за хлебарките” е страхотен поглед отвътре и на момента, когато се разбира провала на един голям проект – с понякога тънка, понякога много явна ирония и с много тъжно-забавни моменти се разкриват купищата недостатъци на централното планиране и размитата отговорност.
Продължителност: 15 минути
Език: български

5.10/20.00 часа
ЧЕРЕМУШКИ
1962, СССР, мюзикъл
Забавният мюзикъл по музика на Шостакович отново използва за основа еднообразността на новите жилищни комплекси. Четири двойки се сблъскват с жилищни и лични проблеми. Всички те се срещат и историите им се преплитат в московския панелен квартал Черемушки. Отново действията на обитателите на жилищните комплекси, техните мечти и очаквания, както и действията на самите институции са част от обектите на критика на филма.
Продължителност: 92 мин.
Език: руски
Субтитри: няма
Филмът се излъчва с любезното съдействие на Руският културно-информационен център в София.

6.10/20.00 часа
АГОРАФОБИЯ
2012, Холандия, документален
Група млади архитекти от западния свят тръгват на обиколка из съвременна Турция, за да изследват местното развитие на градската среда. Те се запознават със строителството в Бурса, Истанбул и Анкара. Архитектите припознават много грешки на централното и мащабно планиране, което се е случвало в западните страни след Втората световна война, а и в България ще открием много допирни точки с нашето близко минало.
Продължителност: 52 мин.
Език: английски, турски
Субтитри: английски
Този прожекция се осъществява благодарение на един от авторите на филма – Мерве Бедир.

7.10/20.00 часа
КАК ДА НАДЕБЕЛЕЕМ ЗДРАВОСЛОВНО
2015, България, игрален
Сюрреалистичната любовна история поставя слабичкият Константин в неловко положение спрямо възлюбената му – пълничка стюардеса, която живее в отсрещния блок. Разказът е интересен и забавен, като предлага и един нов, по-свеж поглед към жилищната архитектура от социализма. Странното съвместно съществуване на свръх модерните технологии, в които можеш да контролираш гравитация, с неочакваните им провали, гърмящи бушони и т.н. е много познато за всеки.
Продължителност: 22 мин.
Език: български
Субтитри: английски
Този прожекция се осъществява благодарение на продуцента на филма, Revo Films.

8.10/20.00 часа
ИРОНИЯ НА СЪДБАТА
1975, СССР, игрален
Ирония на съдбата е един от най-успешните и популярни съветски филми. Историята – едновременно комедия и тъжна любовна драма – засяга панелното строителство от самото начало. Еднообразността на блоковете и апартаментите предизвиква самата история. Главният герой, с тежък мармурлук и след поредица грешки, се озовава не пред собствения си дом в Москва – а пред блок на същия адрес, който изглежда по същия начин, но в Санкт Петербург. Ключът за апартамента на същия етаж дори пасва, а все още не особено адекватен, той заспива в чуждия апартамент, където се запознава с бъдещата си любов.
Продължителност: 184 мин.
Език: руски
Субтитри: български
Филмът се излъчва с любезното съдействие на Руският културно-информационен център в София.

http://onearchitectureweek.com/program/#