Меглена Златкова

Лекция във Форума

 Меглена Златкова е доцент по Социална антропология в катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Нейните научноизследователски и преподавателски интереси са в областта на градската антропология, визуалната антропология, етносоциологията. Участвала е в изследвания, свързани с изучаването на обживяване на градски пространства, миграции и граници, наследства и местно развитие. Участвала е в множество научни форуми и е била гост-лектор в университети в Любляна, Лион, Прага, Бохум, Будапеща.

Интересите й към градската среда и градските общности са включени и в участието й в приложни проекти между архитектура, градоустройство и антропология, визуализация на градските пространства, изложби и мултимедийни представяния. Ръководител е на студентски практики и проекти, насочени към различни аспекти от градската култура и градския начин на живот.

Автор е на книгите „Етносоциология на града. По примера на гр. Пловдив“ (2012 г.), в която основен акцент е поставен върху града в преход и трансформациите на пространствата на жилищен комплекс „Тракия“ и „Градски наследства и граници. Одрин и Царево“ (2016 г.), представяща изследване на пространствата на миграциите от двете страни на българо-турската граница.

http://logos.uni-plovdiv.net/en/meglena-zlatkova