Живи пространства – обиколка

Обиколка

“Живи простанства”, основната изложба на тазгодишния фестивал, представя жилищния квартал “Тракия” и неговотo развитие от създаването му преди 40 години. Придвижвайки се сред пространствата на апартаменти, балкони, блокове, градинки и квартала като цяло, ние наблюдаваме феномени, проявяващи се ежедневно в българските панелни квартали.

Кураторът на изложбата – Меган Луенбърг – е архитект, прекарал година, живеейки в Тракия и провеждайки изследване на квартала през разговори с жители и проектанти, сравнявайки начините, по които те разбират и произвеждат пространства. Меган Луенбърг ще разходи посетителите през “Живи пространства”, описвайки логиката на изложбата и добавяйки всякакъв вид детайли, за които не е останало място на стените.

Посетителите на изложбата ще преживеят Тракия от две гледни точки: тази на архитектите и тази на обитателите. Те ще разберат за разликите между това, как архитектите са планирали и това как ползвателите обитават Тракия. Зачитайки ролята и на двете групи за формирането на днешния облик на квартала, можем да вникнем по-дълбоко в процесите, формиращи подобна градска среда и да преосмислим ролята, която гражданското участие може да има в тях.

Вход свободен.