Периферна светлина, въздух и слънце

Презентация

“Периферна светлина, въздух и слънце” е творба на Красимир Терзиев и Даниел Кьотер, създадена през 2016. Състои се от четириканална видео инсталация, серия от фотографии и текст.

Можем да научим много от перифериите относно действителните сили, движещи съвременните метрополиси. Преминаването от цялостно и визионерско градоустройство към подходи, основани на проектен принцип, справящи се с прагматичните проблеми и търсещи бърза възвръщаемост на инвестициите, е особено видимо в тези градски райони, планирани и изградени на модернистките идеали за “светлина, въздух и слънце”. Както пише Абдумалик Симон, ексцесията на периферията я превръща в означавано, което трябва да се отрече, но всъщност винаги се потвърждава.

Това е двойния стандарт, упражняван от града върху перифериите, тъй като те винаги представляват както заплаха за вътрешния ред, така и възможност за установяване на буферна зона за съхранение на продуктите на излишъците на града, или за експериментиране на нови режими, превишаващи нормите в центъра.

Да се картографират слоевете на утаяване по тези места е времеемко и мащабно усилие. В тяхното по-скоро краткосрочно изследване на два социални жилищни квартала от 1970-те — Гропиусщад в Берлин, и Люлин в София, Красимир и Даниел прокарват четири движения на камерата на четири различни локации. Всяко от тези движения, изпълнено на принципа на long take, разрязва ландшафта отвътре-навън или отвън-навътре, рамкирайки динамично различни реалности.

Даниел Кьотер е режисьор и видео артист, чиято работа прескача между различни медийни и институционални контексти, като съчетава техники на структуралния филм с документални елементи и експериментален музикален театър.

Красимир Терзиев е художник, работещ върху многослойните преходи и напрежения на един глобализиран свят, между гигантските множества символична образност, и техните материални основи в технологичен, физически и човешки “хардуер”.

Вход: свободен

Презентацията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт София.

GI_Logo_inkl_Claim_vertical_green_IsoCV2