Разходката на Джейн

Обиколка

Градската среда влияе на поведението ни – като индивиди и като общности. Затова имаме право да я оформяме така, че да се чувстваме добре. “Разходката на Джейн” е обикновена разходка с необикновена цел – да ни помогне да преоткрием средата, в която живеем. В нея понякога се раждат нови идеи, а понякога са създават и нови приятелства.

“Разходката на Джейн” е международна  инициатива, организирана от последователите на Джейн Джейкъбс. Тя е била журналист в реномирани архитектурни издания и през 60-те години на 20в. повела движението на гражданите срещу превръщането на Ню Йорк в град за автомобилите, а не за хората. Благодарение на нея в градското планиране се говори повече за общности, социален капитал и достъпност на средата.

От 2013г. “Разходката на Джейн” се провежда и в България – в град Хасково. Сега хората от “Разходката на Джейн” в Хасково идват да споделят своя опит с Пловдив. Честно е хасковлии да дадат на Пловдив нещо като компенсация за това, че Хасково взе производството на “Каменица”.