Веолия Енерджи Варна инициира и подпомага идейното развитие и реализация на интегриран проект “Нашето Зелено Трошево”

Презентация на Любомир Костов – Ръководител отдел “Клиенти и развитие”

Проектът “Нашето Зелено Трошево” е резултат от подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Община Варна, “Веолия Енерджи Варна” ЕАД и Посолството на Република Франция и Френският институт в България през юли 2015 г., а изпълнението му e свързано с Оперативните програми /ОП/ на Европейския съюз и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Проектът частично изменя и допълва елементите на градската среда чрез реконструкция и благоустройство на междублоковите пространства. Той е започнат с цялостно проучване на обществените нагласи, осъществено през пролетта на 2015г. от френски изследователи от университета в Тулуза, като е съобразен с резултатите и препоръки им. Проектът предвижда реконструкция на съществуващата алейна мрежа и нови алеи, оформяне на нови зелени пространства, съоръжения за игра, разширяване капацитета и подобряване организацията на съществуващите паркинги, подмяна на пътната настилка с нова, нови елементи на градското обзавеждане и други промени в контекста на благоустрояването на междублоковите пространства на квартала.

Капацитетът на съществуващите паркоместа се удвоява, детските площадки се проектират с повече съоръжения за игра, алеите стават по-удобни и широки, поливането е предвидено да бъде автоматизирано, капково от резервоари за дъждовна вода, а в центъра на междублоковите пространства се оформя малък площад със съвременна градска мебел.

Проектът отговаря и на изискванията на “Веолия Енерджи Варна” за съвременна и устойчива градска среда, с отговорно отношение към природата и първичните енергийни ресурси като предвижда цялостно подобряване на средата в интерес на обитателите, която към настоящия момент е силно амортизирана. Паралелно с това се работи с домоуправителите за реализиране на саниране на блокове, така че кварталът да стане еталон за цялостна и съвременна реконструкция на градската среда.

Вход свободен