Марк Нийлен и Ана Джокич

Лекция във Форума

STEALTH.unlimited е практика, основана от Ана Джокич и Марк Нийлен. Вече 15 години те работят в сферата на архитектурата, съвременното изкуство и култура. Чрез интензивната си работа съвместно с хора, организации и институции STEALTH свързат градски изследвания, визуални изкуства, пространствени намеси и активизъм.

STEALTH имат опит в организирането на изложби, събития и дискусии към институции като Kunstverein Мюнхен, Архитектурното биенале във Венеция, Биеналето Evento в Бордо, Биеналето във Виена, Международното биенале за изкуство в Тирана и др. Ана и Марк реализират също множество намеси на публични места като Музея Boijmans van Beuningen в Ротердам, Röda Sten Konsthall в Гьотеборг, гето в Медеин (Колумбия) и т.н.

От 2010, в сътрудничество с Културен център РЕКС в Белград, STEALTH започва платформата ‘Ко гради град’ (Кой гради града). През 2013 те съ-основават Stad in de Maak (Град в процес на създаване) в Ротердам. И двете инициативи изследват начини за ангажиране на граждани в процесите на градско развитие.

Академичният опит на STEALTH се простира между проучвания за Кралския институт за изкуствата в Стокхолм и преподавателска дейност в Академията Willem de Kooning в Ротердам и MaHKU, Утрехт. STEALTH са автори на множество книги и публикации.

Марк Нийлен и Ана Джокич от STEALTH идват в България с подкрепата на Creative Industries fund NL.

SCI_Woordbeeld_EN_3_regels_RGB