Да живееш в блок

Living in highrise

Тази стаия е част от седмичната ни поредица „Панелни истории“, посветена на панелните комплекси в Европа и света. ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 ще се проведе в пловдивския панелен квартал Тракия между 30 септември и 09 октомври. Фестивалът ще се занимае с въпроса за “гражданското участие в създаването на градовете”.

 

По статия на Highrise, достъпна тук.
HIGHRISE е мултимедиен, дългогодишен документален проект на канадската режисьорка Катерина Сизек. Проектът изследва живеенето във високи блокове в различни части на света. Това е експеримент на Националният филмов борд на Канада, продуциран от Гери Флахив.

От началото на проекта през 2009 HIGHRISE е развит в множество под-проекти, които включват смесени техники, интерактивна документалистика, мобилни приложения, презентации, инсталации и филми. Взети заедно, тези под-проекти осъществяват целта на HIGHRISE: да експериментира как процесът на документиране може не само да отразява реалността, а и да повлияе на обществото; както и да зададе въпроса какво е да си градски жител през 21 век.