Работилници към намеса 1-2-3

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK реализира няколко намеси в градска среда. “1-2-3”, oсновната намеса на фестивала през 2016, се осъществява в междублоковото пространство, което се намира между блокове 1, 2, и 3 в кв. Тракия (Пловдив). Пространството е типично за всеки български панелен квартал: неподдържани зелени площи и растителност, изоставени детски съоръжения, недостатъчно паркоместа и т.н. В същото време там човек може да види и други, също толкова типични за подобен тип градска среда, елементи: малки градинки, обгрижвани от местни жители, беседки, пейки и маси, поставени от обитателите, самодейни ремонти на настилки или инфраструктура, осъществени от гражданите и др.

Намесата е съвместна работа на един български и три чуждестранни екипа – от Франция (с подкрепата на Френски институт София), Австрия (с подкрепата на Посолство на Австрия в София) и Полша (с подкрепата на Полски институт София). Всеки от чуждестранните екипи е изготвил проект за инсталация, докато българският екип бе отговорен за анализа. Първата част на намесата – анализ и проектиране – се изпълни в периода май-септември. Реализацията на трите инсталации ще бъде от 19 до 30 септември. Целта на намесата е да остави след себе си пример за това как гражданското участие може да бъде интегрирано в процеса на планиране на градската среда.

ONE ARCHITECTURE WEEK търси отговорни и ентусиазирани млади хора, студенти или ученици, които да помогнат в изграждането на намесата. В периода 19 до 30 септември участниците ще се занимаят с различни видове дейности, свързани с намесата, ще имат възможността да осъществят контакт и да работят с местни и чуждестранни архитекти, както и да придобият ценен опит и умения в метода за работа с граждани.

Ако това ти се струва интересно – действай! Очакваме твоето CV или кратко представяне до 18 септември. Местата за участие са ограничени! Екипът на фестивала ще избере най-подходящите кандидатури.

Максимален брой участници: 12 души

Мейл за записване: vdermova@gmail.com (до 18.09)