Познавате ли архитекта?

Премиера

Сградите заобикалят и формират ежедневието ни. Архитектите имат това предвид, когато проектират. И въпреки това, сградите не идват с упътвания и всеки от техните обитатели идва със своя собствена идея за “дом”. Рядкост е някой извън архитектурната гилдия да узнае за намеренията и подбудите, залегнали в работата на архитектите, проектирали сграда или квартал.

Този филм е видео интервю, което събира на едно място някои от проектантите на ж.к. Тракия, 40-годишен панелен квартал, послужил за жилище на над 80 000 души от основаването си. Проектиран като едно цяло, вдъхновен от авангардни социални теории и естетически амбиции, този квартал (както и повечето панелни квартали в България) никога не е бил завършен. С времето обитателите променят значително архитектурaта на квартала. След цялото това време и всичките направени промени, събрахме по-голямата част от проектантския колектив, работил над Тракия, около една маса. Със скици в ръка, помолихме архитектите да обсъдят проекта, станал ежедневна жилищна среда за толкова много хора.

Какви са били техните намерения? Какво ново са предложили тогава? Кои части от техния план работят и кои не, погледнати от перспективата на днешния ден?

Филмът е продукция на ONE ARCHITECTURE WEEK и е замислен и режисиран от Лина Кривошиева и Меган Луенбърг. В него са заснети следните архитекти, участвали в проектирането на Тракия: Веселин Дончев, Вили Раева, Веселина Панджарова, Антоанета Топалова, Александър Петрович и Стойко Маронов.

Вход свободен.